Zoeken

Binnenkort

        9-30 mei Expositie
    Details: zie Laatste nieuws

Sociale media

Beschrijving

Zutphenseweg 93

 

De Holtmaot - met smeedijzeren letters op de voorgevel aangebracht

 

De naam is door middel van wit geschilderde stalen letters op de gevel aangebracht en verwijst naar een houtsingel die in vroegere jaren op deze plaats aanwezig was. Deze houtwal sloot aan op het landgoed van de oud-burgemeester Arriëns die op ’t Selsham woonde.

Het pand is gebouwd in 1938 door de eerste bewoners, de heer Ed Wijers en Johanna Carbaat. Zij woonden er tot ca. 1974. Het was ontstaan door een ‘toeval’, een zakenvrouw die op vakantie is in Vorden en daar de veekoopman Ed Wijers ontmoet. Zij kocht de grond en samen bouwden ze dit luxe huis, compleet met een kantoortje. Het lijkt erop dat bij dit pand in vroeger dagen tijdelijk vee werd gestald. Ed Wijers mocht na het overlijden van mevrouw Carbaat (in 1974) hier van de erfgenamen nog acht jaren blijven wonen.

Toen maakte hij plaats voor de heer en mevrouw Eggink-Maalderink die er tot 2009 woonden, gevolgd door de huidige bewoners: de heer A. Masman met zijn dochter en haar man, de heer Kamerling.

Zoals zovele panden aan de Zutphenseweg is dit pand door Vordense architect P.J. Bakker ontworpen. Bijzonder zijn de naast de vensters aanwezige ingemetselde tegelversieringen, vooral de voegen van de muren. Deze zijn bijzonder omdat de langsvoegen in grijs en de diepliggende en de stootvoegen in crème in het vlak van de steen zijn uitgevoerd. Het metselwerk is in z.g. Vlaams kruisverband uitgevoerd. Door de nieuwe bewoners is aan dit “landgoedje” de naam MAS LING gegeven, hetgeen zichtbaar is op de stenen pilaren naast de inrit.

Bijzonderheden:

1. Naar dit pand is op het Joostink een straat vernoemd: De Holtmaet, met een iets andere schrijfwijze.

2. Aan de Spiekerweg, elders in de gemeente Vorden, staat een boerderij met de naam ‘de Holtmaot’.