Een eigen Joodse gemeente en begraafplaats

Auteur Boukje Tijhuis

 

De Vordense Joden die van begin 18e eeuw t/m circa 1930 in ons dorp woonden en werkten behoorden qua religie oorspronkelijk tot de joodse gemeente van Lochem. Wat huwelijken, overlijdens en begrafenissen betreft waren zij aanvankelijk ook aangewezen op omliggende plaatsen. Naast Lochem waren dat Hengelo Gld en Zutphen.

Zelfstandige joodse gemeente

Rond 1877 kochten de Joden met toestemming van de gemeente Vorden een stuk grond voor een eigen begraafplaats aan de Wildenborchseweg.

Vijf jaar later was het aantal volwassen joden in het dorp blijkbaar groot genoeg, want in 1882 werd Vorden als zelfstandige joodse gemeente erkend. In ieder geval betekent dat dat er minimaal 10 volwassen mannen aanwezig waren om een zogenoemde minjan te vormen (noodzakelijk aantal om een religieuze dienst te houden). Deze godsdienstoefeningen werden bij een van de leden thuis gehouden.

Voor speciale religieuze diensten tijdens feestdagen ging men naar het naastgelegen Hengelo Gld, waar een synagoge was. En waar men familie ontmoette, want dit was waar de nu in Vorden wonende families Philips en Windmuller vandaan kwamen, en waar veel van hun familieleden nog steeds woonden.