Zoeken

Binnenkort

  Dialectmiddag 21 december 2023

               Niejaorsvesite

16 januari 2024 20.00 u De Herberg

 

Sociale media

Mooie lezing over boeiende groep mensen

De Joodse gemeente van Vorden 1850 – 1930

Verslag Boukje Tijhuis dd. 20 februari 2019, gepubliceerd op Facebook Oud Vorden.

Het was gisteravond een goed bezochte Oud Vorden-ledenavond, die als onderwerp de vroegere Joodse Gemeente van Vorden had. En zeer gewaardeerd, zo bleek na afloop. Voor de gelegenheid had de lezingencommissie Henk Teeuwen uitgenodigd, dominee met emeritaat en voormalig adviseur van de Synagoge Borculo, om zijn kennis over de joodse geschiedenis in de Achterhoek met ons te delen, en hierbij de oude joodse begraafplaats in Vorden als uitgangspunt te nemen.

Want wie waren de mensen die hier op dat kleine begraafplaatsje begraven liggen? Hoe leefden zij, waar woonden zij? Hoe beleefden zij hun religie?

Een joodse begrafenis

Bij aanvang nam spreker Teeuwen de circa 140 aanwezigen in gedachten mee naar het moment van overlijden in januari 1887 van de Vordense joodse slager Amon Wertheim. Het publiek was op die manier getuige van de sfeer en begeleiding rond sterven en begraven in een joodse gemeente. Van het sluiten van de ogen van de overledene, het ritueel wassen, het bedekken van het lichaam met een simpel wit gewaad, tot en met de gang naar de joodse begraafplaats.

Het vervolg van de lezing van Henk Teeuwen kunt u lezen in zijn artikelen die in 2019 en 2020 in ons verenigingsblad de Vordense Kronyck zijn gepubliceerd.