Zoeken

Binnenkort

13 februari 20.00 u Bakker
             Watermolens
   E. van Arkel en G. te Velthuis

Sociale media

Beschrijving

Het Hoge 5

 

Positieve reliefletters op natuursteen

 

Het is een kenmerkende bouw, dwars gebouwd aan de weg met een duidelijke symmetrie en een gebroken kap. Het pand wordt op 1 october 1912 voorzien van een gevelsteen met een herinnering aan Geertruida Willemina Schieven, een dochter van de winkelier Jan Willem Schieven. De dochter is op het moment van de plaatsing van de gevelsteen 14 jaar oud en enig kind van het echtpaar. Zij zal op 20 december 1918 trouwen met de in Bathmen geboren Gerrit Hendrik Brinks en daarna de ouderlijke woning aan Het Hoge verlaten.

Na de 2e W.O zal Gerrit Hilferink op dit adres een detailzaak in levensmiddelen, comestibles en koloniale waren beginnen. Uiteraard vergezeld van de ‘achter-de-toonbank-mantra ‘Anders nog iets?’. Door de opkomst van de zelfbediening en vooral door de komst van beginnende supermarkten, legt de kleinere kruidenier het af zodat het pand zijn winkelfunctie verliest. Uiteraard, ook de instelling van een één-richting-verkeer door de gemeente brengt geen omzet et zich mee.

Omstreeks het midden van de jaren ’50 is er bij de fabrikanten en producenten in het dorp een ‘schreeuwend’ gebrek aan personeel voor de toenemende vraag naar artikelen in de opkomende welvaart. Het komt er op neer dat met de mogelijkheid een woning te kunnen aanbieden, vooral een ‘betaalbare’ lage huur, de zeer gewilde komst van een medewerker is verzekerd.

In dit geval werd het Frits Meijerman, die als tanklasser bij Gems Metaalwerken zijn emplooi vond. Hij kreeg geen reisgeld, omdat hij ca. 50 meter vanaf zijn woning op zijn werkplek kwam. Meijerman heeft door zijn overlijden in 1982 de verhuizing van het bedrijf naar het industrieterrein ’t  Werkveld, niet meer meegemaakt.

Vanaf dat jaar kwam het Atelier Glas-In-Lood van het schildersbedrijf Van der Wal in het nu meer dan 100 jaar oude pand.