Zoeken

Binnenkort

Het Old Vorden Huus is
helaas weer gesloten.
Zie het bericht bij
"laatste nieuws"

 

Sociale media

FacebookTwitter
Beschrijving

Willem Alexanderlaan  1

 

Gevelsteen met de naam G. Albers en 10 mei 1928

 

De steen was oorspronkelijk aangebracht op een woning annex. winkel van Albers, de plaatselijk kruidenier aan de Nieuwstad . Het gaat om Gerrit ‘Gèt’ Albers, een broer van Hermanus Gerhardus Albers(1900-1967), die in 1928 de eerste steen als oudste van de broers aanbracht in een nieuw gebouwde woning annex winkel. De latere naam van het appartementencomplex Albershof is rechtstreeks afgeleid van de naam van de familie die welhaast een eeuw lang het straatbeeld op deze locatie heeft bepaald.

De jongere broer van Gerrit, Hendrik Simon Jacob (geb.1903), door Vordenaren steevast ‘Henne’ of ‘HSJ’ genoemd, en zijn latere schoonzoon Hendrik Bogchelman, dreven op dit adres een kruidenierswinkel en aan de overzijde een graan- en landbouwproductenhandel. Toen de supermarkten hun intrede deden, was het de eerste zaak die met deze formule begonnen te werken, eerst nog in de bestaande winkel met het toen revolutionaire concept van zelfbediening. Later verdween de winkel om plaats te maken voor een echte supermarkt op het achterterrein. De voortgaande fusies in deze branche, en het gebrek aan opvolgers met kruideniersbloed, luidden het begin in van de latere metamorfose.

Het huidige gebouw is een ontwerp van de Vordense architect Friso Woudstra (Huize Wientjesvoort) en als herinnering aan de meer dan een eeuw oude locatie met Albersen werd een steen is ingemetseld in de hal van het pand dat de afgebroken winkel had vervangen.