Zoeken

Binnenkort

13 februari 20.00 u Bakker
             Watermolens
   E. van Arkel en G. te Velthuis

Sociale media

Beschrijving

Zutphenseweg 65

 

De Witte – de naam is vormgegeven door smeedijzeren letters op de gevel.

 

De naam “de Witte” duidt op dit fraaie wit geschilderde pand, gebouwd in 1936 door Gottlieb Peter Vogtländer in 1936. Hij was mededirecteur van de N.V. Chroomleder Fabriek voorheen H.A. Albers. Hun zoon, ir. Peter Vogtländer, zou later directeur worden van Shell Chemie en voorzitter van de Energieraad.

Op een oude foto genomen winter 1936/37 was het huis nog niet wit, het is onduidelijk of dit huis al voor de 2e wereldoorlog in de huidige witte kleur geschilderd was. De opvallend witte gevelkleur paste goed bij de voor Vorden flamboyante levensstijl van de toenmalig eigenaar. Hij zal er tot zijn overlijden in 1992 blijven wonen. In december 1992 kochten de huidige bewoners dhr. en mevrouw S.C.H. Verhoeve- Arends dit pand, waarbij zij het met ca. 3m verlengden en de naastgelegen garage verplaatsten naar achteren. Zij gingen er na de verbouwing wonen, in juni 1993.

Architect van dit 'landhuisje' is, net als vele huizen aan de Zutphense weg, het architecten Bureau Bakker en Middag Vorden. Met als architect P. Bakker is men werkzaam te Vorden en Hilversum. De huidige eigenaren zijn in het bezit van een originele blauwdruk van de bouwtekening en een beschrijvend  bestek waarbij op de achterzijde van de tekening in potlood al de biedingen door de mogelijke onderaannemers op de werkzaamheden zijn vermeld.

De totale bouwsom bedroeg 4483,25 gulden, de optelsom van de laagste bieder in elke categorie. Op het timmerwerk werden 21 biedingen gedaan! Naast timmerwerk kende men grond-, metsel- en stukadoorswerk, ijzerwerk, loodgieterswerk, elektrische geleidingen en het schilderwerk. De aannemer moest het doen met de laagste bieders uit elk 'perceel'. De aannemer kon worden gekort op elke dag dat hij te laat opleverde met 10 gulden. Nadrukkelijk moest de aannemer van het timmerwerk zorg dragen voor een verbandkist op het werk.

Nu nog bekende aannemers zoals Bijenhof, Bargeman, Kreunen, Barendsen, Emsbroek installatietechniek en Bosman streden toen ook al om het werk.