Zoeken

Binnenkort

Het nieuwe seizoen begint in september.

14 en 15 september Open Monumenten Dagen. Expositie met als thema ‘Migratiestromen in de Achterhoek’, aangevuld met teksten en foto’s over Vordense migranten.

 

Sociale media

Oorlog op de Wiersse

Begin april 2017 verschijnt het boek ‘Oorlog op de Wiersse’ van Robert Ellenkamp. Hiervoor wordt een voorintekening georganiseerd. Door het boek voor 26 februari 2017 te bestellen, betaalt u geen 24,95 maar 21,95 euro. U kunt zich dan ook aanmelden voor een exclusieve ‘oorlogsrondleiding‘ door de tuinen en langs de gebouwen van De Wiersse. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 29 april 2017.

Landgoed De Wiersse staat in binnen- en buitenland bekend om zijn tuinen. Minder bekend is wat er zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bewoners van De Wiersse, de familie Gatacre, verbleven tijdens de oorlog in Engeland. De dagelijkse leiding was in handen van landbouwer Gerrit Jan Kok; één van de pachtboeren. Van de gebeurtenissen op het landgoed waar Kok zelf de verantwoordelijkheid niet voor kon en wilde dragen, hield hij een dagboek bij.

Het dagboek maakt goed zichtbaar wat de Duitse bezetting deed met mensen op het landgoed en legt met name het psychologische proces bloot dat zich bij Kok voltrok. Zijn houding richting die bezetter vormde zich al in de eerste oorlogsdagen, doordat zijn aangenomen zoon omkwam bij de Slag om de Grebbeberg. Op het landgoed bleef het in de eerste oorlogsjaren rustig. Dat veranderde met het claimen van De Wiersse als buitenverblijf door niemand minder dan rijkscommissaris Arthur Seyss Inquart. In september 1944 verandert dit doordat een SS-divisie De Wiersse en ook kasteel Ruurlo vordert.

Bovenmatig alcoholgebruik, vrouwen van lichte zeden en grote spanningen deden hun intrede op De Wiersse. Na het vertrek van de SS’ers kwamen er al snel andere Duitse militairen. De dag voor de bevrijding op 1 april 1945 vertrokken die hals over kop en bliezen ze het stalgebouw op. Soldaten uit Letland die meevochten met de Duitsers voorkwamen nog grotere schade door hun Duitse officier in de keuken van De Wiersse dood te schieten.

Na de bevrijding namen eerst de Engelsen en later de Canadezen bezit van De Wiersse. Zware gevechten bij Zutphen zorgden voor een langer verblijf. Door de verwoestingen in Zutphen startte Alice en William Gatacre een hulpactie vanuit Shewsbury en legden daarmee het fundament voor de stedenband die er tot op de dag van vandaag nog steeds is.

Boek en voorintekening

Het dagboek van Gerrit Jan Kok is de basis van het boek, aangevuld met de briefwisseling tussen de familie Gatacre en Kok die direct na de bevrijding op gang kwam. Het is aangevuld met informatie die relevant is voor De Wiersse uit andere bronnen en met interviews van mensen die de oorlog meemaakten.

Het boek ‘Oorlog op de Wiersse’ beslaat 132 pagina’s met ruim 100 foto’s en andere afbeeldingen. Het is genaaid gebonden met een harde kaft en is 22 bij 24 cm. De buiten- en binnenkant zijn full-colour, al zijn de meeste afbeeldingen uit het tijdperk van zwart-wit.