Zoeken

Binnenkort

    Het nieuwe seizoen begint

            in september.

 

Sociale media

Boerderijencommissie publiceert haar 600e boerderijgeschiedenis.

Dat de geschiedenis nooit af is bleek vorige week weer, bij de publicatie van de 600e boerderijgeschiedenis (Zutphenseweg 11) door onze Boerderijencommissie, momenteel bestaande uit Gerda Rossel en Ben Wullink. Hiermee is het aantal bereikt dat de commissie zich ruim acht jaar geleden als einddoel had voorgesteld. Inmiddels is het buitengebied van Vorden praktisch helemaal gedaan, op een aantal reeds lang verdwenen en nog te lokaliseren boerderijen na. Als laatste is nu het Dorp aan de beurt, eens onderdeel van Mossel en Veldwijk maar al meer dan twee eeuwen een zelfstandige buurtschap.

Wie tegenwoordig door het dorp rijdt kan zich misschien moeilijk voorstellen dat hier in vroeger tijden bijna uitsluitend panden stonden die geheel of gedeeltelijk functioneerden als boerderij. Iedereen, van bakker tot burgemeester, was tevens boer, en ieder huis had dan ook een deel, wat vee en bijbehorende landbouwgrond in en rond het dorp.

De oude foto’s en ansichten op de website van Oud Vorden lijken de indruk te wekken dat veel van die dorpsboerderijen vooral in de afgelopen eeuw zijn verbouwd of vervangen (zie b.v. de illustratie bij de Zutphenseweg 15). Naarmate de beschrijving van de dorpspanden vordert blijkt echter dat deze modernisering al veel eerder inzette. Een mooi voorbeeld hiervan is nr. 600: eens de boerderij van de weduwe Wiggers-Mellink, vanaf 1821 een herenhuis, en na herbouw in 1891 de nieuwe pastorie van de pas gestichte gereformeerde kerk. Pastorie en kerk zijn ondertussen ook alweer geschiedenis, evenals de galerie die daarna kwam, en de ontwikkelingen gaan natuurlijk gewoon door.

Wat ook doorgaat is het onderzoek van de Boerderijencommissie, en het daarbij behorende transcriptiewerk (ontcijferen en hertalen van oude handschriften zoals verkoopaktes en testamenten). Deze transcripties hebben het mogelijk gemaakt om verder terug te gaan in de tijd dan ooit tevoren, en hebben onze kennis van de geschiedenis van Vorden enorm vooruitgeholpen.