Zoeken

Binnenkort

   Dialectmiddag 23 november 2023

   Geschiedenis van eten en drinken

13 november 2023 20.00 u De Herberg

 

Sociale media

Boerderijencommissie publiceert haar 700e boerderijgeschiedenis!

Na tien jaar noeste arbeid heeft de Boerderijencommissie van ‘Oud Vorden’ haar 700e boerderijgeschiedenis gepubliceerd. Deze mijlpaal werd aangetikt door het eeuwenoude erve en goed Vierakker, vanouds een havezathe annex boerderij en tevens naamgever van de buurtschap Vierakker. Van alle tot nu toe beschreven boerderijen in deze buurtschap is erve Vierakker de oudste, met een eerste vermelding uit 1294, gevolgd door Wissink en Groeneveld, die net als Suideras voor het eerst in 1326 worden genoemd.

Nadat praktisch alle boerderijen in de buurtschappen Delden (94 beschreven), Dorp (90), Linde (126), Mossel (143) en Veldwijk (158) zijn beschreven is het nu de beurt aan de voormalige Warnsveldse buurtschappen Wichmond (60) en Vierakker (32), die in 1989 bij Vorden zijn gevoegd.

De beschrijvingen, die regelmatig worden bijgewerkt, zijn te vinden op de website van ‘Oud Vorden’, hetzij op adres (www.oudvorden.nl/boerderijen), hetzij op boerderijnaam (www.oudvorden.nl/boerderijen/boerderijnaam-straatnaam). Klik op de eerste foto (waarin doorgeklikt kan worden naar de volgende) en daaronder verschijnt de beschrijving.

Hiernaast is een deel van het ondersteunend bronmateriaal, in de vorm van getranscribeerde uittreksels van oude documenten met gegevens over eigenaarswisselingen uit de tijd dat er nog geen notariaat (< 1812) of kadaster (< 1832) bestond, te vinden op de website www.vordensverleden.nl.

Om de veranderingen te kunnen illustreren die de boerderijen in de loop der tijd hebben ondergaan houdt de commissie zich aanbevolen voor oude foto’s en andere afbeeldingen. Voor contact, vragen of informatie kan worden gemailed naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..