Zoeken

Binnenkort

24 en 31 december is het Old
     Vorden Huus gesloten
 
14 januari 20.00 u De Herberg
    Niejaorsvesite verzorgd door de
             Fotocommissie

Sociale media

Beschrijving

Burgemeester Galleestraat 14

 

Gevelsteen  met initialen en een jaartal

 

Janna Koerselman-Broekema, zij was het die op 6 augustus 1925 haar naam vereeuwigde aan de gevel van hun woning.. De naam van de woning Hoekske staat weliswaar niet op het pand vermeld, maar werd door de bouwer en andere Vordenaren altijd gebruikt.

 

Bewoners

In 1925 bouwt Gerrit Koerselman met zijn echtgenote Janna Broekema hun woning op de hoek van de Molenweg en de Nieuwe Weg. Het was een nieuwe weg die de modderige Kromme Weg verving. De Nieuwe Weg, een naam die in vele plaatsen voorkomt, als gevolg van de uitbreidingen van de wegen ter plaatse en gebrek aan fantasie bij het vinden van een straatnaam. Ook aanwezig in Lochem.

 

Later zou deze weg, na een moment van inspiratie en in besef van de verdiensten van de vroegere burgemeestersfamilie voor Vorden omgedoopt worden tot de huidige naam.  Gerrit Koerselman is dan als jaren notarisklerk bij Jhr. van Haeften aan de Rijksstraatweg naar Zutphen, nu Zutphenseweg, Numans, Rombach Sr. en later bij Rombach Jr. De laatste twee in hun kantoor in het afgebroken monumentale huis tegenover de Smidsstraat: ‘De Wiemelinkskamp’.

 

Aan het begin van de 2e wereldoorlog trekt dochter Meini na haar huwelijk met Jan Kroese uit Zutphen in het pand. Hij heeft in zijn geboorteplaats een handel in automaterialen. Ze gaan gezamenlijk wonen bij haar ouders in de ruime woning, het geen niet ongebruikelijk was in die tijd. Meini’s broer Reinhard trouwt in 1942 met Mien Smeitink, dochter van de overbuurman, een winkelier in huishoudelijke en aanverwante artikelen. Het echtpaar gaat rechts naast hun zaak wonen.

 

Bekend was de winkel bij iedere jongere in het dorp door het speelgoed dat in de weken voor 5 december zo ruim voorradig was. Jan Kroese en zijn schoonvader Gerrit Koerselman besloten uiteindelijk te verhuizen naar Zutphen, naar een woning aan de Coehoornsingel. Waarna Sjors Seesing, autorijschoolhouder met zijn echtgenote vanaf 1959 de volgende bewoners van het pand worden.