Zoeken

Binnenkort

13 februari 20.00 u Bakker
             Watermolens
   E. van Arkel en G. te Velthuis

Sociale media

GE Burgemeester Galleestraat 23 - 63 (2)
GE Burgemeester Galleestraat 23 - 63 (3)

Burgemeester Galleestraat 23 - 63

Beschrijving

Burgemeester Galleestraat 23 t/m 63

 

De Galleehof

 

De naam is aangebracht met kloeke letters op de overkapping voor de ingang van dit in 1989 gerealiseerde appartementencomplex. Het had voor de hand gelegen het pand Melkhuis(je) te noemen, maar de binding met Vordens oud-burgemeester in de voor-vorige eeuw en een mogelijke verwarring met een tennisbaan was sterker. Het was de laatste Gallee van de burgemeestersreeks die zijn naam aan het pand verbonden weet. Hoewel, weten?

 

Op deze plaats werd in 1930 een zuivelfabriek gebouwd door de plaatselijke coöperatie van boeren, mede op initiatief van baron Van der Borch van Verwolde. Vanaf die datum was het gerammel van de toe- en afvoer van melkbussen te horen. Van de vroege ochtend tot de late avond van iedere dag. Vele van de melkbussen waren geleverd door Geha, een bedrijf van Gerrit Emsbroek (1883-1965). Deze had zijn verkooppunt in de winkel aan de Burgemeester Galleestraat, recht tegenover de zuivelfabriek. De productie vond plaats in een pand aan de Enkweg en deels in een werkplaats aan de Rijksstraatweg 142a, het later genoemde adres Zutphenseweg 1 ( nu Etos).

 

Melkbussen werden vervaardigd en gebruikt tot aan het midden van de jaren ’80 door de komst van de melktanks bij de boerderijen. De schaalvergroting in de industrie ging ook de melkverwerkingsindustrie niet voorbij, zodat na een reeks van fusies de oude fabriek in Vorden haar langste had gehad, nog sterker: ze werd gesloten en het terrein kon haar bestemming weer vernieuwen met hulp van projectontwikkelaars.

 

Op de achterzijde van het voormalige fabrieksterrein werd de straat Zuivelhof aangelegd, waar aparte woningen werden gebouw voor ouderen. Daardoor is de eerdere invulling van dit terrein in herinnering gegeven.