Zoeken

Binnenkort

           Jaarvergadering 19.30 u

Kindertehuis van De Decanije 20.00 u

            14 maart De Herberg

 

Sociale media

Beschrijving

Burgemeester Galleestraat 65

 

Eerste steenlegging

 

Aan het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw kwam er een grote verandering in het door melkveehouderij medebepaalde dorp. Een gloednieuwe zuivelfabriek werd gebouwd aan het einde van het 'Kromme Pad'.

Het werd een prestigieus ontwerp, met een bewust gekozen stijlopvatting:e de 'Amsterdamse School' was toen in zwang. Zo ook de woning voor de 'botterdirecteur' die uiteraard pal naast de zuivelfabriek werd gebouwd. Een wekker hoefde deze niet aan te schaffen, het gerammel van de melkbussen in de vroege ochtend zorgde voor de nodige geluiden.

De 'eerste steen' was in die jaren een vast onderdeel van een nieuwbouwproject en zeker van een dergelijke nieuwbouw die werd bekostigd door de leden van de coöperatieve vereniging die gezamenlijk het geld bijeen brachten voor de bouw van een dergelijk grote verwerkingsfabriek en bijbehorende woning. Na de Tweede wereldoorlog was het Jan Huurneman die met echtgenote Toos en zoon Rudie het pand bewoonde. De laatste bleef in het vakgebied van zijn vader, maar emigreerde naar Frankrijk, om daar de belangen van de Nederlandse zuivelindustrie te verdedigen.

Vanaf 1988 werd de bewoner Huurneman opgevolgd door de familie Leo Slütter.